bs_001.jpg
kr_001.jpg
ego_001.jpg
fia_001.jpg
df_001.jpg
je_001.jpg
oz_001.jpg
johnny_001.jpg
nk_001.jpg


Gaja-völgy

A Főnix Fotóművészeti Kör a XXV. MAFOSZ Szalonon
a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetségének plakettjét
II. helyezéssel nyerte el!

 
Gaja-völgy
 
Feketeberek
 
Autórisztók
 
Satel
 
Vértes GSM Kft.
 
Autóbontó - Székesfehérvár
 
Kerékpárszaki - Várpalota
 
Kezdőlap
Aktuális galériánk: 70kedünk kiállítás
Loading images
loading
hegymaszok.jpg 17_a_kenyer.jpg 11_varjak.jpg 16_oszi_pokhalo.jpg 05_imre_bacsi_a_kemenysepro.jpg halojavito.jpg 14_muflon.jpg hullamzo_repcefold.jpg park_telen.jpg pipacs.jpg erdo.jpg 09_egyedul.jpg 20_lavaredo.jpg vb_fureden.jpg 23_kapu.jpg 22_aratas_utan.jpg 06_horgaszok.jpg csepp.jpg kalaszok.jpg 08_edenyarus.jpg 29_velencei_hidak.jpg 13_szarcsak.jpg 18_a_so.jpg dolomitok.jpg bozsineni.jpg egerszalok.jpg 21_panarea_sziklai.jpg 03_mori_ut.jpg 15_vizi_molnar.jpg 01_vasarfia.jpg bukkos.jpg 28_tengerparti_kaprazat.jpg kiallitas_02.jpg halok.jpg 19_casablanca.jpg 04_december.jpg _meghivo.jpg 26_polgari_utca.jpg 10_nyomaim.jpg siraly_1.jpg 27_rac_templom.jpg 07_tanya.jpg 31_leszallas_firenzeben.jpg 25_buranoi_latomas.jpg velencei_festo.jpg 02_fo_utca.jpg golya.jpg 30_vieste.jpg kiallitas_01.jpg kiallitas_03.jpg 12_szenegeto.jpg 24_buranoi_szomszedok.jpg a_bohoc.jpg vibralas.jpg fa_alkonyatkor.jpg 32_muveszportre.jpg
 
Az ötvenedik évforduló

Tíz évvel ezelőtt, amikor megalakulásunk 40. évfordulóját ünnepeltük, a katalógus szövegének utolsó bekezdése így szólt: „A negyven év elmúltával a még mindig kitartó tagok elhatározták a megújulást, és ezzel a lépésükkel koránt sem a múlthoz való kötődésüket szándékoztak feladni, ellenkezőleg, a megváltozott körülmények mellett is kitartanak az együttgondolkodás és munkálkodás sikerébe vetett hitük mellett.”

Előrelátó szavak voltak, mert elhagyni egy magunk által tervezett, minden igényt kielégítő fotólaborokkal és közösségi helyiséggel rendelkező VIDEOTON Oktatási Központot nem volt könnyű, bár Tóth István az Öreghegyi Közösségi Ház igazgatója és a ház kollektívája mindent megtett, hogy otthon érezzük magunkat új helyünkön, de az akkor még nélkülözhetetlen labor nagyon hiányzott. A technika gyors fejlődése és a tagok anyagi áldozatvállalása ezen is átsegítette az alkotócsoportot. A digitális technika előre törése a fotográfiában, szinte teljesen szükségtelenné tette a vegyszeres kidolgozást. Eleinte persze csak kis lépésekkel közelítettünk az új és valljuk be drága berendezések felé, de számunkra nem volt más választás, mint megtanulni élni a felkínálkozó új lehetőségekkel.
A „nagy váltás” után a szereplésekben volt némi visszaesés, de egy-két év után annál gyorsabb fejlődés. Az átmeneti időszakban is jól csengett az alkotócsoport új neve: a FŐNIX Fotóművészeti Kör, mert azért minden rangos kiállításon részt vettünk, láthatta, tapasztalhatta a hazai fotósélet minden szereplője, hogy a volt videotonosok továbbra is együtt vannak és számolni kell velük. További lendületet hozott a társaság életébe néhány újonnan belépő tagunk, akik már úgy érkeztek, hogy a digitális technika tudományában megelőzték a régi tagjainkat, segítették őket ez irányú tapasztalataikkal, a közösség pedig őket az esetleg szélesebb fotográfiai tapasztalatával, a nagyobb közösségbe (pl. MAFOSZ) való beépülésben, a fotópályázatokon történő szereplésben, az ismertség kialakításában. Erős csapat formálódott főleg az utóbbi három, négy évben és ez reményt ad a jövőre nézve is.
Az elmúlt tíz év alatt is voltak nagyon szép sikereink a MAFOSZ Szalonokon, regionális és országos fotópályázatokon (pl. Királyi Régió biennálé; Pannónia Fotószalon; Pannónia Diaszalon stb.), elnyertük a Vasas Fesztiváldíjat. Minden évben rendeztünk vagy egyéni, vagy csoportos kiállítást az ÖKH.-ban, egy ízben rendezői voltunk a fotókiállítással és fórummal kiegészült Pannónia Diaszalonnak, rendeztünk MAFOSZ Szalon másodbemutatót, és büszkék vagyunk az első FIAP Világbajnokságon elért helyezésünkre is. Nagyra értékeljük tagjaink önálló egyéni kiállításait, amelyekből szép számmal akadt az elmúlt tíz évben, bizonyítva, hogy már érettek az önálló szereplésekre is.
A csoport jelenleg 21 taggal rendelkezik, a korábbi elég magas átlagéletkor szépen lecsökkent az elmúlt néhány évben belépő fiatalabb tagjainknak köszönhetően. Valamilyen MAFOSZ diplomával hat tagunkat tüntette ki a Szövetség. A MAFOSZ honlapjának tervezése és állandó karbantartása és a Szövetség emblémájának grafikája Szabó Márta munkája, a FŐNIX Fotóművészeti Kör honlapjának tervét pedig Szabó Mónika és Suhajda László készítette.
Akit érdekel az alkotócsoport jövőbeni munkája és sorsa, az látogasson el a www.fonixfoto.hu honlapunkra. Találkozzunk a neten!

 

Székesfehérvár, 2008.05.16.

Szabó László
a FŐNIX Fotóművészeti Kör vezetője
a MAFOSZ alelnöke

 

 
< Előző   Következő >

 

TARTALOM
Kezdőlap
A Főnix
Eredményeink
Tagjaink
Fotóstársak
Sajtó
Életképek
Támogatóink
Vendégkönyv
Arhívum
ÍRÁSAINK
Útleirások/Ajánlók
Technológia
Történelem