je_001.jpg
fgy_001.jpg
fia_001.jpg
ego_001.jpg
bj_001.jpg
oz_001.jpg
monic_001.jpg
ego_001.jpg
00_noimages.jpg


Gaja-völgy

A Főnix Fotóművészeti Kör a XXV. MAFOSZ Szalonon
a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetségének plakettjét
II. helyezéssel nyerte el!

 
Gaja-völgy
 
Feketeberek
 
Autórisztók
 
Satel
 
Vértes GSM Kft.
 
Autóbontó - Székesfehérvár
 
Kerékpárszaki - Várpalota
 
Kezdőlap
Aktuális galériánk: 70kedünk kiállítás
Loading images
loading
hegymaszok.jpg 17_a_kenyer.jpg 11_varjak.jpg 16_oszi_pokhalo.jpg 05_imre_bacsi_a_kemenysepro.jpg halojavito.jpg 14_muflon.jpg hullamzo_repcefold.jpg park_telen.jpg pipacs.jpg erdo.jpg 09_egyedul.jpg 20_lavaredo.jpg vb_fureden.jpg 23_kapu.jpg 22_aratas_utan.jpg 06_horgaszok.jpg csepp.jpg kalaszok.jpg 08_edenyarus.jpg 29_velencei_hidak.jpg 13_szarcsak.jpg 18_a_so.jpg dolomitok.jpg bozsineni.jpg egerszalok.jpg 21_panarea_sziklai.jpg 03_mori_ut.jpg 15_vizi_molnar.jpg 01_vasarfia.jpg bukkos.jpg 28_tengerparti_kaprazat.jpg kiallitas_02.jpg halok.jpg 19_casablanca.jpg 04_december.jpg _meghivo.jpg 26_polgari_utca.jpg 10_nyomaim.jpg siraly_1.jpg 27_rac_templom.jpg 07_tanya.jpg 31_leszallas_firenzeben.jpg 25_buranoi_latomas.jpg velencei_festo.jpg 02_fo_utca.jpg golya.jpg 30_vieste.jpg kiallitas_01.jpg kiallitas_03.jpg 12_szenegeto.jpg 24_buranoi_szomszedok.jpg a_bohoc.jpg vibralas.jpg fa_alkonyatkor.jpg 32_muveszportre.jpg
 
Geocaching fotós szemmel

A geocaching (ejtsd: "geokesing") az Egyesült Államokból kiindult szabadidős tevékenység, természetbarát hobbi, melyet Magyarországon hivatalosan a Magyar Geocaching Közhasznú Egyesület (MGKE) képvisel.

Kevés értelmes dolgot ismerek, ami Amerikából jött, de a Geocaching mindenképpen Winchester puska után az egyik legemberibb Amerikai találmány. Azzal is és ezzel is lehet vadászni.

Célját tömören úgy lehetne megfogalmazni, hogy lehetőleg szép helyen, helyeken elrejtesz egy speciális dobozt, annak felírod a GPS koordinátáit, majd közzéteszed egy olyan oldalon, ahol ennek van értelme. Ez a folyamat a rejtés!
Majd egy másik ember erre a dobozra – inspiráció elsősorban a szép hely – ráizgul, kezébe veszi a maga kütyüjét (a GPS-t) és elindul megkeresni ezt a dobozt. Hogy megtalálja vagy sem, az már az ő dolga, de legalább ment egyet. Ez a folyamat a keresés.

Bővebben a http://www.geocaching.hu/ oldalain olvashatsz, nem szeretném elvenni a kenyerüket.

Fotós szemmel a Geocaching egészen más jelentőséggel is bír. Mások által felfedezett helyekre juthatunk el, melyet okosan bemutatnak az erre alkalmas honlapon, sőt, az előttünk járók élményeit is olvashatjuk, mielőtt nekivágnánk a keresésnek. A kesserek tapasztalatait, rejtéseit ma már sok amatőr és profi fotós használja úti célul. A rengeteg amatőr fotó mellett – a honlapot böngészve – megtaláljuk a jól komponált, kiválóan elkészítet fotókat is, sőt, kifejezetten kesser fotóalbumok is feltűnnek a neten.

Visszatérve arra, hogy egy fotósnak miért érdemes kesselni, álljon itt egy történet.
Heti rendszerességgel járjuk a Bakonyt, elsősorban kompenzálandó a számítógép előtti ülésből származó zsibbadás és elkorcsosulás, másodsorban mert szép. Ha olyanunk van, néha megmásszuk a sziklákat, letérünk a turistautakról, szóval rosszalkodunk. Egy alkalommal zsebünkben a GPS-el vágtunk neki a túrának, kinyomtatva egy rejtekhelyet. Gondoltuk, útbaesik, a GPS majd megállít ha kell, mi adminisztrálunk, és megyünk tovább. A kütyü jelezte, hogy nagyon közel vagyunk, csak egy kicsit jobbra kellene még menni, aztán még hiányzik 150 méter. Nem síkban, hanem vertikálisan. Az ugye, felfelé van, előttünk egy ismeretlen sziklafal, rajta kecskék, félúton. Sejtettük, hogy nekünk a kecskék fölött kell lennünk ahhoz, hogy a koordináták stimmeljenek. Ugyan 10 kilométer már bennünk volt, és a kocsi sem volt messzebb 5 kilométernél, gondoltuk megoldjuk. Gyanús volt a kecskék röhögéshez hasonló mekegése, de akkor még volt erőnk visszamekegni. Megindultunk.
Félúton jöttünk rá, hogy a kecske mégis csak arra van kifejlesztve, hogy az eróziótól málló majdnem függőleges sziklafalon jól érezze magát, és egyiken sem láttam fotóstáskát 3 objektívvel. Rajtam, az állítólag genetikai csúcson álló főemlősön volt egy ilyen táska is. Borzasztóan szerettük volna szakállas barátainkat magunk alatt tudni, küzdöttünk egy jó fél órát, mire feljutottunk a csúcsra. Hetente elmentünk mellette, de soha nem gondoltuk volna, hogy ott van.

Kilátás a csúcsról. Megérte!Mindenki azt gondolná, hogy lefelé könnyebb, a gravitáció megoldja. A tapasztalt hegymászók osszák ezt a véleményt, de hozzáteszik – igen, csak meghalsz. Lefelé hosszabb volt.

Általában a kessereket az különbözteti meg a normális emberektől, hogy hazaérve, hulla fáradtan, lerongyolt lábakkal még számítógép elé ülnek, és adminisztrálják a neten a megtalálásukat. Ebben hasonlítanak a fotósokra, akik ugyanilyen elszántsággal letöltik és megnézik aznapi képeiket. Ha ez a kettő egy emberben egyesül, az már orvosi eset.

 
< Előző   Következő >

 

TARTALOM
Kezdőlap
A Főnix
Eredményeink
Tagjaink
Fotóstársak
Sajtó
Életképek
Támogatóink
Vendégkönyv
Arhívum
ÍRÁSAINK
Útleirások/Ajánlók
Technológia
Történelem